Image

Aktuality, zprávy z činnosti MAS Holicko

Filtrované položky podle data: pátek, 24 listopad 2023

Jak asi vypadá tříkilometrový borůvkový záhon? Kdo by se chtěl podívat na vlastní oči, má možnost vyrazit v létě na samosběr borůvek do Vyšehněvic na Bohdanečsku. Rodina Novákových se svým zetěm Lukášem Kopeckým zde před lety založila pole kanadských borůvek a za sebou teď mají druhou prodejní sezónu. Především je to ale samá dřina. Zvlášť když většinu prací děláte ručně – sázení, pletí, stříhání i samotný sběr borůvek, přičemž borůvky dozrávají postupně a k jedné rostlině se tak musíte několikrát vrátit. Mimo jiné i vysoký podíl ruční práce ocenila certifikační komise Kraje Pernštejnů, která se sešla 22. listopadu a udělila regionální značku právě vyšehněvickým borůvkám.

Druhou oceněnou se stala paní Kateřina Dubcová se svou rábskou keramikou z dílny Mozaika. Její keramické výrobky se vyznačují originální barevností a jemnými vzory. Uměleckou školu vystudovala paní Dubcová v Anglii a po návratu do Čech se rozhodla keramice věnovat naplno. V obci Ráby na Pardubicku založila dílnu Mozaika, kde pořádá keramické kurzy pro děti i dospělé. Pro tvorbu je použita keramická hlína z Jaroměře, dřevěné doplňky ke keramice pocházejí od místních truhlářů. Originální keramiky si všimla i Česká televize, která o paní Dubcové odvysílala reportáž v pořadu Toulavá kamera.

V rámci středečního jednání komise byly také schváleny žádosti o recertifikaci značky jejím současným držitelům: houslaři Janu F. Veselému, kravskému mléku ze Živanic, hospodářství Štěpánek z Ředic, které se věnuje chovu vepřů a holické Pepeho zmrzlině.

„Stručně řečeno - regionální značka Kraj Pernštejnů oceňuje lokální producenty, kteří svou práci dělají poctivě a srdcem,“ říká koordinátorka značky M. Kaplavková. Jednotlivé výrobky jsou označeny logem značky – dubovým listem v kruhovém poli. Aktuálně se regionální značkou Kraj Pernštejnů může pochlubit 31 místních zemědělců, producentů potravin, ale také řemeslníků a umělců z Pardubicka, Bohdanečska a Holicka.

Kalendář aktualit

« Listopad 2023 »
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Aktuality

Footer Logo

MAS Holicko, o.p.s.
Holubova 1
534 14 Holice
IČ:275 11 448
Datová schránka: 8ueebbq

Adresa kanceláře

 
 
MAS Holicko, o.p.s.
Náměstí T. G. Masaryka 1096
534 01 Holice
(ve dvoře mezi Policií ČR a Úřadem práce)
 

Zůstaňte s námi